Potraviny vyzerajúce ako časti tela sú pre ne dobré

 

Každé dieťa v spojitosti so zdravým stravovaním počulo vetu ´´Si tým čo ješ.´´ Medzi dobrým jedlom a telom je však bližšia podobnosť. Približíme si 10 potravín, ktoré sú odrazom jednotlivých častí tela, ktorým dodávajú výživu. Napríklad mozog vyživujúce vlašské orechy skutočne vyzerajú ako mozog. Náhoda? Možno. Napriek tomu všetky tieto zdravé potraviny priaznivo ovplyvňujú celé telo. Zoznam uvedený nižšie Vám zábavne pripomenie čo je vhodné konzumovať aby ste sa vedeli zamerať na špecifické oblasti.

 

1. Mrkva - Oči

 

 

Na priečnom reze mrkvy je ľahko viditeľné ako táto zelenina pripomína oko. Pozrite sa bližšie a všimnete si dokonca vzor vyžarujúcich lúčov, ktoré napodobňujú očnú zrenicu a dúhovku. Príbehy starých rodičov, že chrúmanie mrkvy podporujú zdravé oči, je naozaj pravdivý. '"Mrkva je plná vitamínov a antioxidantov, ako je beta-karotén, ktorý znižuje riziko makulárnej degenerácie, najčastejšej príčiny straty zraku u starších ľudí," hovorí doktor Sasson Moulavi, lekársky riaditeľ Centra chytro na regulovanie hmotnosti v Boca Raton na Floride.


 

2. Vlašské orechy - Mozog

Záhyby a vrásky vlašských orechov pripomínajú ďalší ľudský orgán - mozog. Tvar orechov je dokonca podobný pravej a ľavej hemisfére mozgu. Nie je prekvapením, že vlašské orechy majú prezývku ´´potrava pre mozog´´. Obsahujú veľký podiel omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú funkciu mozgu. 

 

3. Zeler - Kosti

 

Dlhé, štíhle stonky zeleru vyzerajú ako kosti a sú pre ne tiež dobré. "Zeler je skvelým zdrojom kremíka, ktorý je súčasťou molekulárnej štruktúry, ktorá dáva kosťami ich silu," hovorí Dr Moulavi. Ďalšie zábavná zhoda okolností: "Kosti majú 23 percent sodíka tak isto aj zeler," hlási Avellino.

 

4. Avokádo - Maternica

 

Tvar žiarovky avokáda vyzerá ako maternica, a rovnako podporuje reprodukčné zdravie. "Avokádo je dobrým zdrojom kyseliny listovej," hovorí Elizabeth Somer, registrovaný dietetik a autor Eat Your Way to Happiness (K šťastiu sa stravujte svojim spôsobom). "Bolo zistené, že folát (vitamin M) znižuje riziko cervikálnej dysplázie, čo je predrakovinový stav.
 

5. Mušle - Semeníky

 

Štúdie dokazujú, že mušle, ktoré majú určitú podobnosť so semenníkmi, sú skutočne dobré pre mužské pohlavné orgány. "Výskum z Holandska navrhol, aby bol jedálniček dopĺňaný kyselinou listovou a zinkom - ktrorými sú mušle vysoko zastúpené. ´´Ich konzumácia môže mať významný vplyv na zlepšenie kvality semena u mužov," hovorí Dr Moulavi. 

 

6. Grapefruit: Prsníky


Podobnosť okrúhlych citrusových plodov - ako citróny a grapefruity - a prsníkov môže byť viac než náhodná. "Grapefruit obsahuje látky zvané limonoidy, ktoré preukázateľne bránia rozvoju rakoviny u laboratórnych zvierat a ľudských bunkách prsníka," hovorí Dr Moulavi.

 

7. Paradajky - Srdce

 

Na priečnom reze paradajky si všimnite, že táto červená zelenina má viac komôr, ktoré sa podobajú štruktúre srdca. "Štúdie preukázali, že vďaka lykopénu, ktorý obsahujú paradajky je možné znížiť riziko srdcových ochorení u mužov a žien, ktorí ich jedia," hovorí Somer. Dodáva, že keď ich zmiešate s nízkym obsahom tuku, ako je olivový olej alebo avokádo, posilní sa vstrebávanie lykopénu do vášho tela takmer desaťnásobne.



 

8. Červené víno - Krv

 

Červené víno​​, ktoré je bohaté na antioxidanty a polyfenoly, vrátane mocného resveratrolu, vyzerá ako krv. "Keď ho pijete, nakladáte naozaj so zdravými vecami, ktoré chránia pred ničivými vecami v krvi, ako je LDL cholesterol, ktorý môže spôsobiť srdcové choroby," hovorí Somer. "V červenom víne je tiež k dispozícii zlúčenina na riedenie krvi, ktorá takto znižuje krvné zrazeniny, ktoré sú spojené s mozgovou príhodou a ochorením srdca." 

 

9. Zázvor - Žalúdok


Každý, kto si niekedy dal pohár zázvorového nápoja pri žalúdočných bolestiach vie, že zázvor má antinauzálne (proti nevoľnosti) účinky. Je zrejmé, že táto bylina sa trochu podobá tráviaciemu orgánu. Podľa Dr Moulava, "Gingerol, čo je zložka zodpovedná za štipľavú vôňu a chuť zázvoru, je uvedená v databáze USDA fytochemikálií, ako látka schopná zabrániť nevoľnosti a zvracanie."
 

10. Sladké zemiaky - Pankreas


Podlhovasté sladké zemiaky sa veľmi podobajú slinivke brušnej. Taktiež podporujú zdravé funkcie v tomto orgáne. "Sladké zemiaky sú bohaté na beta-karotén, čo je silný antioxidant, ktorý chráni všetky tkanivá v tele, vrátane pankreasu, od škôd spojených s rakovinou alebo starnutím," hovorí Somer. 

 

Zdroj: Food Nutrition Facts - Healthy Living Tips at WomansDay.com - Woman's Day

Masáže

V tejto rubrike nie sú žiadne články.