Ako emócie ovplyvňujú zdravie

Čo je dobré duševné zdravie?

 
Ľudia, ktorí majú dobré duševné zdravie sú si vedomí svojich myšlienok, pocitov a správania. Naučili sa zdravé spôsoby, ako sa vyrovnať so stresom a problémami, ktoré sú bežnou súčasťou života. Samy sa cítia dobre a majú zdravé vzťahy. Avšak, mnoho vecí, ktoré sa dejú v našom živote, narúšajú naše emocionálne zdravie a vedú k silným pocitom smútku, stresu alebo úzkosti. K týmto veciam patria:

 

 

- prepustenie z práce,

- vyrovnávanie sa so smrťou blízkeho človeka,

- rozvod alebo svadba,

- utrpenie, choroba alebo zranenie,

- povýšenie v práci,

- zažívanie finančných problémov,

- sťahovanie sa do nového domova,

- mať dieťa.

 

 

 

´´Dobré´´ zmeny môžu byť rovnako stresujúce ako ´´zlé´´.

 

Ako môžu moje emócie ovplyvňovať moje zdravie?

 

Vaše telo reaguje tak, ako si myslíte, cítite a konáte. To je často nazývané ´´prepojenie tela a mysle´´. Keď sme v strese, úzkosti alebo rozrušení, naše telo sa snaží povedať, že niečo nie je v poriadku. Napríklad vysoký krvný tlak alebo žalúdočný vred môže vzniknúť po obzvlášť stresujúcej udalosti, ako je úmrtie blízkeho človeka. Nasledujúce môžu byť fyzické príznaky, že naše duševné zdravie je nevyvážené. Fyzické príznaky, že Vaše fyzické zdravie je nevyvážené, môžu byť následovné:

  • bolesti chrbta,
  • zmena chuti do jedla,
  • bolesť v hrudníku,
  • zápcha alebo hnačka,
  • sucho v ústach,
  • extrémna únava,
  • všeobecné bolesti,
  • bolesti hlavy,
  • vysoký krvný tlak,
  • insomnia (problémy so spánkom),
  • závrativosť,
  • palpitácia (nepríjemne vnímanie búšenia srdca),
  • sexuálne problémy,
  • dýchavičnosť,
  • stuhnutý krk,
  • potenie,
  • žalúdočná nevoľnosť,
  • priberanie alebo úbytok hmotnosti.

 

Ako môžem zlepšiť svoje emocionálne zdravie?

 

Najprv skúste rozpoznať svoje emócie a pochopiť prečo ich máte.Triedenie príčin smútku, stresu a úzkosti vo vašom živote Vám môže pomôcť spravovať Vaše emocionálne zdravie. Tu sú uvedené niektoré ďalšie užitočné tipy:

 

Vyjadrite svoje pocity vhodnými spôsobmi.

Ak pocity stresu, smútku alebo úzkosti spôsobujú fyzické problémy, zadržiavanie týchto pocitov vo Vašom vnútri môže spôsobiť to, že sa budete cítiť horšie.. Je dobré dať vedieť Vašim blízkym, keď Vás niečo trápi. Avšak, majte na pamäti, že vaša rodina a priatelia nemusia byť schopní pomôcť vám riešiť vaše pocity správne. V týchto chvíľach požiadajte niekoho mimo situácie - ako je rodinný lekár, poradca a pod. ktorý vám pomôže zlepšiť vaše emocionálne zdravie.

 

Žite vyrovnaný život

Pokúste sa nenechať sa ovládať problémami v práci, v škole alebo doma, ktoré vedú k negatívnym pocitom. To však neznamená, že musíte predstierať, že ste šťastný, keď máte pocit stresu, úzkosti alebo rozrušenia. Je dôležité zaoberať sa týmito negatívnymi pocitmi, ale snažte sa sústrediť na pozitívne veci vo vašom živote. Môžete použiť denník v ktorom si budete sledovať veci, pri ktorých sa budete cítiť šťastní a pokojní. Niektoré výskumy ukázali, že mať pozitívny prístup môže zlepšiť kvalitu Vášho života a zdravia. Mali by ste tiež hľadať spôsoby, ako sa vyhýbať veciam vo vašom živote, ktoré spôsobujú to, že sa cítite byť v strese a preťažene. Urobte si čas na veci, ktoré si môžete vychutnať.

 

Rozvíjajte svoju odolnosť

Odolní ľudia sú schopní vyrovnať sa so stresom zdravým spôsobom. Byť odolným sa dá naučiť a posilňovať rôznymi stratégiami. Patrí medzi ne sociálna podpora, udržiavanie pozitívneho pohľadu na seba, prijímanie zmien a udržiavanie vecí v perspektíve.

 

Ukľudnite svoju myseľ a telo

Relaxačné metódy ako je napr. meditácia, sú užitočné spôsoby, akými môžete priniesť svoje emócie do rovnováhy. Meditácia je forma riadenia mysle. Má mnoho podôb. Môžete ju robiť napríklad cvičením, naťahovaním a plynulým hlbokým dýchaním. Nechajte si poradiť od svojho praktického lekára o relaxačných metódach :)

 

Dbajte o seba

Ak chcete mať dobré emocionálne zdravie, je dôležité, aby ste sa starali o svoje telo tým, že si vytvoríte pravidelný režim na jedenie zdravého jedla, dostatočného spánku a cvičenia, ktoré tiež zmierňujú nahromadené napätie. Vyhnite sa prejedávaniu a nezneužívajte drogy alebo alkohol. Užívanie drog a alkoholu prehlbujú rodinné a zdravotné problémy.
 
 
Zdroj: https://familydoctor.org/familydoctor/en/prevention-wellness/emotional-wellbeing/mental-health/mind-body-connection-how-your-emotions-affect-your-health.html
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masáže

V tejto rubrike nie sú žiadne články.